Taekwondo urheilu

| Taekwondo urheilu |
Taekwondo on kansainvälisesti erittäin kovatasoinen ja laajalle levinnyt huippu-urheilun muoto. Taekwondo urheiluna jakautuu kahteen merkittävään osaan: otteluun, jossa kilpaillaan aina olympiakilpailuissa asti ja liikesarjoihin (poomse), jotka eivät ole olympiaohjelmassa, mutta liikesarjojen euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailut ovat äärimmäisen kovatasoisia ja menestyminen niissä vaatii ammattimaista valmentautumista. Näiden kahden virallisen kilpailumuodon lisäksi kilpaillaan mm. erilaisissa murskauskilpailuissa, hyppypotkukilpailuissa ja muissa pienemmissä kilpailumuodoissa.

Menestys

Arvokilpailumenestystä Suomella on sekä ottelussa että liikesarjoissa, mutta lajin kärkimaihin Suomi ei ole ikinä kuulunut. Olympiakilpailuissa Suomea ovat edustaneet Kirsimarja Kuutschin (Koskinen) ja Veera Ruoho (Liukkonen) Sydneyssä 2000, Teemu Heino Ateenassa 2004 ja Suvi Mikkonen Lontoossa 2012 ja Riossa 2016. Kuutschin ja Ruoho eivät enää juuri vaikuta lajin parissa, mutta Heino pitää omaa taekwondosaliaan (Taekwondourheilijat 2001) Helsingin Konalassa ja Mikkonen omaansa (Han-Kuk) Espanjassa, Madridissa.

Taekwondo urheilu | Ottelu

Taekwondo-ottelu on täysikontaktiurheilua, jossa ottelijat yrittävät voittaa toisensa joko pistein tai tyrmäyksellä. Säännöt ovat viime vuosina eläneet varsin paljon, sillä laji on yrittänyt nostaa kiinnostavuuttaan ja varmistaa olympiaohjelmassa pysymisensä palkitsemalla näyttävimmistä tekniikoista ja rankaisemalla passiivisuudesta. Tätä nykyä (2020) pisteitä jaetaan eri tekniikoista yhdestä viiteen seuraavasti:

  • 1 piste, oikea-aikainen ja voimakas lyönti vartaloon
  • 1 piste, vastustajan virhe, esim. kaatuminen, rajan ylitys, kielletty tekniikka tms.
  • 2 pistettä, onnistunut ja riittävän voimakas potku vartaloon
  • 3 pistettä, onnistunut ja riittävän voimakas potku päähän
  • 4 pistettä, onnistunut ja riittävän voimakas potku vartaloon pyörähtäen
  • 5 pistettä, onnistunut ja riittävän voimakas potku päähän pyörähtäen
Taekwondo urheilu
Taekwondo-ottelija valmiina taistoon

Taekwondo-ottelu otellaan neliön (8 m x 8 m) tai symmetrisen kahdeksankulmion (halkaisija 8 m) muotoisella hieman pehmeällä ottelualustalla. Ottelu kestää kolme kahden minuutin erää ns. tehokkaalla otteluajalla. Mikäli kolmas erä päättyy tasan, otellaan neljäs, minuutin mittainen “golden round” -erä, joka päättyy ensimmäiseen onnistuneeseen potkutekniikkaan tai muilla tavoin (lyönnit, vastustajan virheet) ansaittuihin kahteen pisteeseen.

Taekwondo urheilu | Liikesarjat

Liikesarjat ovat taekwondon toinen virallinen kilpailumuoto, jossa kilpaillaan MM- ja EM-tasoilla asti. Liikesarjat ovat mukana myös Universiadeissa ja opiskelijoiden MM-kilpailuissa.

Kilpailuissa kilpailijat esittävät yksilö-, pari- ja ryhmäsarjoissa erikseen määritellyt liikesarjat omilla vuoroillaan. Tuomarit arvioivat suorituksen ja antavat pistevähennyksiä reaaliaikaisesti suorituksen aikana tehdyistä virheistä. Jokaisessa esityksessa kilpailijalla on lähtötilanteessa kymmenen pistettä ja virheitä vähennetään tarkkuudessa (accuracy) tai esityksessä (presentation) havaituista virheistä.

Aloittaminen

Taekwondo on hiljalleen muuttunut perinteisestä kamppailulajista länsimaiseksi urheilulajiksi, jonka harjoittelun voi alkaa vaikka vauvataekwondossa jo ennen kuin oppii kävelemään, mutta yhtä hyvin aloittaa voi myöhemmälläkin iällä ja silti kilvoitellä mielekkäästi ikäkausisarjoissa. Huippu-urheileminen yleisissä sarjoissa ei edellytä aloittamista kovin nuorena lapsena: hyvällä urheilullisella pohjalla lajin voi aloittaa vaikka teini-iässä ja vielä nousta maailman huipulle.

| Taekwondo urheilu Helsinki Konala |