Taekwondo harrastus

| Taekwondo harrastus |
Taekwondo on harrastuksena äärimmäisen monipuolinen. Potkuja, lyöntejä, torjuntoja ja erilaisia asentoja harjoitellessa koko keho jaloista keskivartalon kautta käsiin kehittyy tasapuolisesti ja tehokkaasti. Ominaisuuksisa kehittyvät voiman, nopeuden ja kestävyyden lisäksi myös venyvyys ja liikkuvuus, sekä koko kehon koordinaatio.

Vyöjärjestelmä

Vaikka taekwondo nykymuodossaan rakentuu kilpailumuotojen, ottelun ja liikesarjojen ympärille, on lajia mielekästä harrastaa myös täysin ilman kilpailullisia tavoitteita. Monien itämaisten lajien tapaan myös taekwondossa noudatetaan vyöjärjestelmää, jossa valkoisesta aloittelijan vyöstä edetään taitoen karttuessa vyökokeiden kautta aina mustaan vyöhön ja sen moniin asteisiin saakka. Tyypillisesti myustan vyön voi saavuttaa noin viiden vuoden aktiivisen harjoittelun jälkeen. Paljon harjoittelevan on mahdollista edetä hieman nopeamminkin, mutta vain kerran, kaksi viikossa treenaavalla matka kestää tietysti hieman pidempään. Taekwondourheilijoilla opetuslinjauksista on päättämässä neljä vähintään 5 dan opettajaa sekä kymmenkunta kilpataekwondon Suomen kärkivalmentajaa.

Taekwondo harrastu
Taekwondo harrastus | Mustien vöiden koordinatiivisesti haastavaa perustekniikkaa

Taekwondo potkut

Taekwondo on potkuvoittoinen laji, ja monipuoliset potkut ovatkin juuri se seikka, joka erottaa taekwondon muista kamppailulajeista. Olympiaohjelmassa oleva taekwondo-ottelu on potkuvoittoisuudestaan tunnettua huippu-urheilua, mutta potkujen merkitys korostuu myös liikesarjoissa. Trikkauksessa ja Freestyle-liikesarjoissa potkut yhdistellään akrobaattisiin hyppyihin, kuten erilaisiin näyttäviin voltteihin – tämä on viimevuosina luonut taekwondoon aivan uudenlaista modernia harjoitusgenreä somevideoineen päivineen. Myös taitomurskauksessa potkut ovat pääroolissa.

Taekwondo käsitekniikat

Taekwondon käsitekniikat koostuvat muiden itämaisten lajien tavoin puolustustekniikoista eli torjunnoista ja hyökkäystekniikoista eli iskuista ja lyönneistä. Vaikka kyseessä on potkuvoittoinen laji, on taekwndon perustekniikassa tästä huolimatta lukumääräisesti merkittävästi enemmän käsi- kuin jalkatekniikkoja. Käsitekniikoita harjoitellaan perinteisesti muodossa liikeratoja ja voimantuottoa hioen joku yksittäisinä tekniikoina tai useiden tekniikoiden yhdistelminä. Myös askelotteluissa ja itsepuolustustekniikassa käsitekniikoilla on suuri rooli. Aivan viime vuosina on kesitekniikan merkitystä palautettu myös ottelutaekwondoon, jossa manuaalisen tuomaroinnin aikana käsillä oli käytännössä vain tasapainottava ja pääosumilta suojaava rooli. Tätä nykyä – potkupisteenannon automatisoitumisen ja lyöntipisteenannon linjausten myöstä – myös torjunnoilla ja lyöntitekniikoilla on kasvava merkitys.

Taekwondo asu

Taekwondoasu – dobok – koostuu erillisistä housuista ja yläosasta, joka perusharrastajilla ja kilpaottelijoilla on paitamallinen, pään yli vedettävä valkoinen asu. kaulus on värivöillä valkoinen ja mustilla vöillä musta. Nuorilla dan-arvoisilla harrastajilla (poom-arvot) kauluksen väri on puna-musta. 2015 esiteltiin liikesarjakilpailijoille omat erilliset puvut, joissa yläosa on edestä avoin takkimallinen, ja housujen ja yläosan värit vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan.

Taekwondoasuja voi hankkia helposti esimerkiksi Suomen Taekwondoliiton viralliselta yhteistyökumppanilta, Pro Dobok Finland Oy:ltä

| Taekwondo harrastus |